megaro

megaro

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Προτασεις προς ΥΠΕΚΑ για τη διαμορφωση νεας περιβαλοντικης πολιτικης

Πεντέλη, Ιανουάριος 2010


Κύριοι,

Φρονώ ότι οι προτεινόμενες αλλαγές κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Απομένει ,ωστόσο, να δοκιμαστεί στην πράξη αν θα υπάρξει και σε ποίο βαθμό ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Στα πλαίσια αυτά και υπό την ταπεινή ιδιότητα του επί σειρά ετών δημοτικού συμβούλου της πρώην Κοινότητας και ήδη Δήμου Πεντέλης , μιας περιοχής που πολλά υπέφερε από καταστρεπτικές πυρκαγιές και που παρακολούθησε-και δυστυχώς παρακολουθεί και σήμερα ακόμη - την καταστροφή μιας περιοχής «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» επιτρέψτε να επιχειρήσω όπως συνεισφέρω στην δημόσια διαβούλευση -για την οποία και σας συγχαίρω που ανοίξατε - τις παρακάτω προτάσεις :

- Πρόταση: Δημιουργία «θαλάμου επιχειρήσεων» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με αποστολή την άμεση παρέμβαση όπου εντοπίζονται – με την χρήση κυρίως νέων τεχνολογιών- καταπατήσεις ή αυθαίρετη δόμηση.

Δικαιολογητική βάση: Μακρόχρονη παρατήρηση αναδεικνύει – και στον τομέα αυτό ,όπως και σε πολλούς άλλους της δημόσιας λειτουργίας – ότι το σύστημα πάσχει κυρίως κατά την εφαρμογή των νόμων και λιγότερο από την έλλειψη θεσμικού πλαισίου. Άπαξ και ολοκληρωθεί η διαδικασία καταπάτησης μιας έκτασης ή κατοίκησης ενός αυθαιρέτου (φύτευση ελιών, μετακίνηση συνόρων ή δημιουργία νέων περιφράξεων ,ανέγερση πρόχειρων ,αρχικά, αυθαιρέτων κλπ) η αδράνεια των πολλών και ποικίλων «αρμόδιων» υπηρεσιών κατά την φάση εκδήλωσης της παρανομίας (κατά την οποία οι φορείς συνήθως αναζητούν προσχήματα μη επέμβασης…) έχει ήδη καταστήσει πολύχρονη, πολυδάπανη , όπου τελικά δεν έχει κυρώσει εντελώς κάθε προσπάθεια επιτυχούς αποκατάστασης της νομιμότητας.

- Πρόταση :Υπαγωγή όλων των εναπομεινάντων ορεινών όγκων της Αττικής σε καθεστώς «Εθνικού Δρυμού» .

- Δικαιολογητική βάση :Ενιαία αντιμετώπιση από πλευράς Πολιτείας των ελάχιστων πνευμόνων της Αττικής με παράλληλη κατάργηση όλων των τουλάχιστον περίεργων νομοθετικών κατηγοριοποιήσεων που προβλέπουν την δημιουργία ζωνών δήθεν προστασίας «Α», «Β» κλπ. αλλά που φάνηκε ότι στην πράξη λειτούργησαν ,όπως πρόσφατα αποδείχθηκε, ως πρόσχημα για κάθε είδους παρανομίες .Η πρόταση αποτελεί ,άλλωστε, πάγιο αίτημα και των περισσότερων όμορων προς τους ορεινούς όγκους -και όχι μόνο- Δήμων .

- Πρόταση: Άμεση περίφραξη των δασών και δασικών εκτάσεων-για τις οποίες ισχύει άλλωστε το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου- παράλληλα με την εκπόνηση δασικών χαρτών .Δεν είναι απαραίτητη προς τούτο η ολοκλήρωση των ατέρμονων δικαστικών διαδικασιών με σκόπιμη παρέλκυση εκ μέρους των «ενδιαφερομένων» των σχετικών δικών.

- Δικαιολογητική βάση: Αποτελεί ενέργεια μέσου συνετού ανθρώπου για την προστασία της περιουσίας του (στην προκείμενη περίπτωση της περιουσίας όλων μας)Το κόστος της είναι ελάχιστο συγκρινόμενο με το κόστος των διαδικασιών επίλυσης διαφορών που προκύπτουν από την πολιτική του «ξέφραγου αμπελιού» που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Ας επισημανθεί ότι όπου το μέτρο εφαρμόστηκε (λ.χ. βόρεια πλευρά του Υμηττού, μέρος της νότιας Πεντέλης ) τα αποτελέσματα υπήρξαν άριστα.

- Πρόταση: Ενιαίος φορέας διαχείρισης των ορεινών και ημιορεινών όγκων της Αττικής (εί δυνατόν όλης της Χώρας)με σφαιρικές αρμοδιότητες (ανάπλαση ,αναδασώσεις, δασοπονία, πρόληψη, επιτήρηση, αστυνόμευση, οικονομική εκμετάλλευση δασικών προϊόντων, καταστολή παρανομιών, δασοπυρόσβεση).

- Δικαιολογητική βάση: Η ύπαρξη των διαφόρων Συνδέσμων Προστασίας από τους κατά τόπους Ο.Τ.Α. (ΣΠΑΠ, ΣΠΑΥ κλπ. ) αναδεικνύουν τις ανάγκες που επιβάλουν την δημιουργία του. Πρακτικά, ωστόσο, αποδείχθηκε αδύνατον οι φορείς αυτοί, για πολλούς λόγους, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποστολής των . Εξ άλλου, θα διασφαλιστεί η εξοικονόμηση πόρων και διαφάνειας καθώς και ο συντονισμός δράσεων, και πολιτικών που είχαν αφεθεί με τον τρόπο αυτό στους τοπικούς φεουδάρχες (ρουσφετολογικές προσλήψεις εποχικών ,έλλειψη διαφάνειας στην διαχείριση πιστώσεων , διαδικασίες προσωπικής προβολής κλπ)

- Πρόταση : Η δασοπυρόσβεση στους ειδικούς. Επί τέλους αναθεώρηση του δόγματος περί μη επέμβασης ή μη αποφασιστικής επέμβασης όταν εκτιμάται ότι μια πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

- Δικαιολογητική βάση : Αποδείχθηκε τελικά ότι απαιτεί ειδικές γνώσεις και μέσα ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία φάνηκε ανεπαρκής να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Ασφαλώς ανάγκη συντονισμού από ένα κέντρο και μόνο. Τα πολυάριθμα και ποικιλώνυμα κέντρα συντονισμού έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αποτελούν εγγύηση αποτυχίας (ΣΝΟ, ΣΤΟ κλπ.).

- Πρόταση: Άμεση και χωρίς εξαιρέσεις κήρυξη όλων των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων.

- Δικαιολογητική βάση: Όταν σε προηγούμενες πυρκαγιές εξαιρέθηκαν εκτάσεις από την κήρυξή των ως υποχρεωτικά αναδασωτέων, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, γιατί να μην επιχειρήσουν κάποιοι την επανάληψη του εγχειρήματος ; Για να κοπεί η όρεξη σε όλους και για το μέλλον, σκόπιμο είναι να θεσμοθετηθεί όπως η παράλειψη της υποχρέωσης αυτής να συνεπάγεται σοβαρές ποινικές και αστικές συνέπειες για τα αρμόδια όργανα της Διοίκησης, ανεξαρτήτως θέσεως και βαθμού ,που παραλείπουν την άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων των κατεστραμμένων από πυρκαγιές εκτάσεων.

- Πρόταση: Η ανοικοδόμηση εντός καμένων δασικών εκτάσεων να συνιστά ειδικό ποινικό αδίκημα, και η σχετική δικογραφία να συσχετίζεται με τον εντοπισμό των δραστών του εμπρησμού των εκτάσεων εντός των οποίων εντοπίζεται η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα (ύπαρξη προφανούς κινήτρου) έστω και αν η τελευταία εκδηλώνεται μετά από αρκετά χρόνια.

- Δικαιολογητική βάση: Οι δράστες αποδείχθηκε ότι δεν πιάνονται εν θερμώ και όσοι τυχόν έτσι ενοχοποιούνται συνήθως είναι εκτελεστικά όργανα ή απλώς εξιλαστήρια θύματα. Δεν αναζητούνται ποτέ μεταξύ αυτών που τελικά είχαν ισχυρό κίνητρο από μια τέτοια ενέργεια και τελικά επωφελήθηκαν σε ανύποπτο χρόνο από αυτήν.

- Πρόταση :Ενδελεχής νομικός έλεγχος των τίτλων όσων (παραθεριστικών , οικοδομικών κλπ) συνεταιρισμών διεκδικούν δασικές εκτάσεις για χρήσεις γης που αλλοιώνουν τον δασικό τους χαρακτήρα (δημιουργία οικοπέδων κλπ.). Την Πεντέλη λ.χ. πολιορκούν χρόνια τώρα περισσότεροι των δύο δεκάδων τέτοιοι συνεταιρισμοί και μάλιστα με τις ευλογίες μοναστηριών … Όσων εξ αυτών οι τίτλοι ευρεθούν σε πλήρη νομική τάξη ας τους διατεθούν αντίστοιχα δικαιώματα εκτός Αττικής, όπου η δραστηριοποίησή τους να έχει και νόημα παραθερισμού!

Ευελπιστώντας ότι δεν χάσατε το χρόνο σας διαβάζοντας τα παραπάνω ,ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Αύγουστος Μαρούλης

Δικηγόρος

Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου